Wszystko co powinieneś wiedzieć o fosforanach spożywczych

Żywność nie psuje się i zachowuje dobry wygląd dzięki dodatkom do żywności. Fosforany spożywcze są jednym z nich. Jakie mają zalety ? Czy jako dodatek są bezpieczne dla naszego organizmu ? Wiedzę na ten temat zdobędziesz, gdy przeczytasz ten artykuł.

Czym są fosforany spożywcze i jakie posiadają właściwości?

Dodawanie fosforanów do pożywienia jest regulowane przez przepisy Unii Europejskiej. Znajdziemy je w artykułach spożywczych: lodach, serach i daniach typu instant, lodach, konserwach i również w napojach. Mają postać kryształów, które dobrze rozpuszczają się w wodzie, składają się z soli sodowej i kwasu fosforowego. To cenne składniki dla branży spożywczej oraz producentów najróżniejszych wyrobów. Trudno byłoby sobie wyobrazić, jak działałby przemysł, gdyby nie istniały.

Rodzaje fosforanów czyli bogaty wachlarz funkcji do spełnienia

Fosforan potasu (E340) pełni rolę regulatora kwasowości oraz działa przeciwzbrylająco. Ma postać kryształków. Spójrz na etykietkę kawy rozpuszczalnej, produktów instant, mleka w proszku lub serka topionego, a zobaczysz, że fosforan potasu jest obecny w produkcie. Jest nie tylko konserwantem ale źródłem fosforu potrzebnym dla zbilansowanej diety.

Magnez wspomaga mózg, układ nerwowy i pracę serca. Fosfor dba o zęby i kości. Fosforan magnezu jest składnikiem preparatów mineralno-witaminowych. Idziesz na trening nie zapomnij napoju lub soku zawierającego ten fosforan, który uzupełni ilość potrzebnych minerałów.

Białe kryształy dobrze rozpuszczalne w wodzie to fosforan sodu (E339). Stosowany do strącani fosforanów innych metali. Może być stosowany w przemyśle, miedzy innymi, w produkcji papieru, barwników skór. Jest składnikiem ceramiki tynku i cementu. Uzdatnia wodę, zmiękczając ja i eliminując z niej jony wapnia i magnezu

Dlaczego w przemyśle spożywczym używa się konserwantów

Gdyby nie konserwanty żywność psułaby się szybko. Dzięki nim terminy przydatności do spożycia są wydłużone. Poza tym konserwanty poprawiają smak i wygląd produktów żywnościowych, przeciwdziałają zbrylaniu. Ważne, by nabyć je we właściwym miejscu. Kliknij w link https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/, a dowiesz się, gdzie możesz zakupić fosforany spożywcze. Ich obecność w wielu produktach mówi sama za siebie. Spożywane w bezpiecznej ilości nie będą dla nas zbiorowiskiem skutków ubocznych. Zachowując umiar, konsumujemy żywność, która nie zepsuje się szybko, zawarte w niej fosforany wzbogacą naszą codzienną dietę. Jak wiadomo, wszystko jest dobre jeśli nie przesadzamy. Wtedy zalety niewątpliwie zapanują nad wadami.

You May Also Like

About the Author: Paweł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *